Zeg ‘1969’ en de gemiddelde toehoorder schetst onmiddellijk een beeld van langharige hippies in een park die, volledig stoned en halfnaakt, euforisch staan te dansen in de regen op muziek van psychedelische rockbands. Het jaar staat symbool voor een periode van enorme culturele omwentelingen, protesten en seksuele vrijheden, voor ‘Woodstock’ en ‘De Maagdenhuisbezetting’. Denk daarentegen terug aan ‘1962’ en er komen hele andere beelden naar boven: aangeharkte tuintjes en keurige huiskamers, waarin vader de krant leest en moeder in een schortje rondloopt met een schaal zelfgebakken koekjes, terwijl de kinderen zoet Halma spelen. Hoe kunnen zulke uiteenlopende tijdsbeelden hun plek hebben in een en hetzelfde decennium?
De Seizoenen van de Tijdgeest beschrijft de golfbewegingen in de tijd en stelt dat ontwikkelingen binnen de cultuur in grote lijnen te voorspellen zijn. Het boek spint een rode draad door de cultuur van Nederland (muziek, kunst, maatschappij, politiek, film) en trekt die lijnen door richting de toekomst.
Zo begint de achterflaptekst van mijn boek.. Eindelijk ligt het bij de drukker. Nu hard aan de slag om de presentatie klaar te krijgen, voor de 26e..
Hardcore fans kunnen me nu ook volgen tijdens het Twitteren: www.twitter.com/tomkniesmeijer, of klik op de kop boven dit stukje
No comments:
Post a Comment