Search This Blog

Thursday, September 15, 2011

De Geluksbonus

Gisteren incasseerde ik de geluksbonus.
Ik reed op de snelweg, keek schuin uit het raam en voelde me geweldig. Het was een even plotselinge als onverwachte golf van geluk die door me heen spoelde. Onverwacht, omdat ik op weg was naar de tandarts voor een lange en pijnlijke behandeling. Het was ook niet dat ik overdreven lekker reed of me een held voelde op de snelweg: ik heb mijn BMW al jaren geleden ingeruild voor een Greenwheels en sinds ik meedoe aan de Fashion Challenge kan ik helemaal niet zeggen dat ik me profileer op de status die aan uiterlijkheden wordt toegeschreven. Het lag ook niet aan het zonnetje, dat over de weilanden streek. Het raakt me wel vaker, hoe mooi Nederland kan zijn. Dit keer speelde er wat anders.

Wat ik werkelijk voelde had te maken met verbondenheid en zingeving. Ik realiseerde me dat de golf van geluk een na-ijleffect was van de dag ervoor. Toen presenteerde ik, met tien trendwatchers, de TrendRede. Een gezamenlijk cadeau dat we graag aan Nederland wilden aanbieden, omdat wij denken dat er behoefte is aan inspiratie. Het was een succes. Ten eerste omdat ik geniet van het proces van belangeloos samenwerken. Ten tweede omdat we juist door onze krachten te bundelen mooie, diepe lijnen kunnen schetsen. En ik kan nog steeds verliefd kijken hoe de gratis te downloaden versie zijn weg door de sociale media baant. Blijkbaar voelen veel mensen zich aangesproken. En dat maakt me extra gelukkig.

De geluksbonus. Is dat niet een geweldig nieuw woord bij die extra laag die steeds meer psychologen op de Maslowpiramide willen plaatsen? Hij komt vrij wanneer je het gevoel hebt dat je ergens aan bijdraagt waar iedereen beter van wordt. Geen financiële vergoeding kan er aan tippen. Gisteren incasseerde ik hem, en ik gloei nu nog na.

1 comment:

Nannet van der Kleijn said...

1989 was het jaar van de oprichting van Orson&Bodil, een dames kledingmerk dat ik startte samen met Alexander van Slobbe. Iedereen verklaarde ons voor gek in die tijd. Iets nieuws beginnen ten tijde van crisis, hoe haal je het in je hoofd. L'histoire ce repéte. Inderdaad Tom, nu weer zullen nieuwe ideeën het daglicht zien, ideeën die al een tijdje sudderden. Net als in de natuur, waarover je spreekt in Seizoen van de Tijdsgeest, heeft de boom in de winter zich teruggetrokken in zichzelf en zich tegoed gedaan aan haar eigen sappen om zich voor te bereiden op de lente. Hoe anders kunnen er groene knoppen aan de nog dorre takken komen? de zonexplosie van vandaag na de verschrikkelijke storm die over Nederland waaide is daarvan een voorbode!