Search This Blog

Wednesday, July 25, 2012

Maandag 23 juli bezocht ik de voorstelling 'Dromen van Goud', een initiatief van ex-topzwemmer Johan Kenkhuis. Hij bracht een aantal Olympische medaillewinnaars samen op het podium van Delamar voor een intrigerend inzicht in de manier waarop sporters toewerken naar hun goud. Het is geweldig om wat langer te luisteren naar Pieter van den Hoogenband, Ellen van Langen en Minke Booij met haar collega-hockeyers, die enthousiast en onverbloemd vertellen over het proces richting een topprestatie. Daarover hoor je veel te weinig, vind ik. Boeiend is het verschil in karakter tussen een zwemmer en een hockeyer. Herkenbaar ook, als amateurzwemmer: een zwemmer blijft altijd in zijn eigen baan en heeft nauwelijks invloed op zijn tegenstanders, terwijl hockeyers alleen maar kunnen winnen door die tegenstander actief te overwinnen.
Wat vooral bleef hangen was dat er steeds een moment is, vaak ver van te voren, waarin een sporter 'het gevoel' krijgt dat die top haalbaar is. Daarna volgt een proces dat je eigenlijk heel mooi kunt omschrijven als 'de strategie'. Een proces waarin zoveel mogelijk data samengevoegd worden, een team gevormd wordt (niemand haalt in zijn uppie goud!) en stap voor stap naar iets groots toegewerkt wordt. Uit dromen van goud volgt een 'stappenplan naar goud'. Eerst de visie, de verbeelding daarvan (ik met een gouden medaille om mijn nek), het geloof erin, dan erover communiceren en een team vormen. Al bijna de twaalf stappen van de creatiespiraal.

Het deed me ook denken aan een gesprek dat ik ooit met Johan voerde. Ik gebruikte dat voor mijn boek 'Het Matje. Zingevingsfitness'. Hieronder vind je het. Boeiend is hoe mensen de droom liever onthouden dan het stappenplan en de strategie. Maar zonder 12 soms zware stappen maak je van je visie geen werkelijkheid..!


No comments: