Search This Blog

Wednesday, June 20, 2007

Vecchio! But What Does It Mean??

Another piece of Dutch cultural history, from my goldmine of torn Dutch newspaper fragments.

De Volkskrant ging afgelopen maart op bezoek bij een ‘icoon van de boze jaren’, in mijn theorie de ‘herfstperiode’, tussen 1999 en 2004.
Een klein, woedend kijkend jongetje in een Feyenoord shirt, dat vol venijn zijn middenvinger opsteekt. Een toevallig gemaakt beeld van fotograaf Jasper Juinen.
Mikey werd dé representant van een boos en stuurloos volk, dat boven op ‘de puinhopen van Paars’ ook nog eens Fortuyn verloor. Op 8 mei 2002, voordat de UEFA finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund begon, werd één minuut stilte gehouden voor de vijftig uur eerder vermoorde politicus Pim Fortuyn. Maar de meegereisde Duitse supporters wisten van niks en zongen gewoon door. Een snerpend fluitconcert volgde. Duizenden supporters staken hun middelvinger op. Waaronder dus Mikey Wilson, die het gebaar ergens van kende.
“Die foto paste zo bij die tijd”, zegt Edie Peters van de nieuwswebsite Photoq.nl. “Toen leek iedereen tegenover elkaar te staan. Het waren de dagen na 11 september, de verontwaardiging over Paars, over het grote graaien dat voortkwam uit de hoogconjunctuur, de oplichters van de bouwfraude, de grote bek van de nieuwe rijken. Deze foto stond nog voor agressie, voor hufterigheid, en nu is het weer tijd om daarmee af te rekenen. Niet meer tegenover elkaar, maar samen. De boze jaren zijn voorbij.” En zo is het maar net, Edie. Het is een winterperiode, ondertussen.

En Mikey zelf? Hij had het gebaar geleerd van twee AC Milan supporters, bij een andere Feyenoord wedstrijd. ‘Hij moest zijn handje tot een vuist ballen en dan de middelste vinger los laten en omhoogsteken. ‘Vecchio’, moest hij roepen. En dan moest hij bozig kijken. De Italiaanse supporters vonden het prachtig. Wat hij precies deed en wat het betekende wist Mikey niet.’
Kom niet bij Wilson senior aan met het verhaal dat hij zijn zoon niet opvoedt of dat zijn jochie de hele dag boos is. “Mikey is nooit boos. Hij kijkt ook op de beroemde foto alleen naar zijn vingertje en concentreert zich daarop. Dat is alles. Hij wil het zo goed mogelijk doen.’

Soms krijgt Mikey’s vader berichten uit Australië of Vietnam, waar de foto te downloaden is voor mobiele telefoons. In Albanië werd de foto door demonstranten meegedragen. In Monaco, waar hij voor weer een andere Feyenoordwedstrijd was, moest hij handtekeningen uitdelen aan supporters van Real Madrid.
Zo ben je ineens een icoon van de herfst, gewoon door toeval, omdat je vader zo’n fanatieke Feyenoord fan is. Ben benieuwd welke foto over een paar jaar staat voor de winter die we nu zo, samen werkend, samen levend doormaken.

No comments: